Venedig

Vackra fasader, konst, kanaler och aperol

3 dagar i Venedig känns som en hel vecka av intryck. Färgerna, de små gränderna, de slitna fasaderna, ljuset, stämningen och maten … allt berör i denna mytomspunna stad på en egen, liten ö. Bilen lämnas utanför och en lång bro tar oss in till ett myller av människor, butiker och gondoler. Jag förstår att 60 000 turister om dagen lockas hit. Men det är också väldigt skönt när dagsturisterna har gett sig av och man i lugn och ro kan leta sig fram som genom en labyrint med vinbarer, gelaterior och osterior. Här kommer mina bästa tips på platser som är värda ett besök i denna unika, vackra stad:

Cannaregio
En lugn stadsdel i nordöstra Venedig som ligger lite utanför de traditionella turiststråken. De små kanalerna kantas av vinbarer, restauranger och vackra kvarter som man i lugn och ro kan strosa runt i utan att trängas alltför mycket med alla andra.

Vino Vero
En mysig liten vinbar som har ett bra urval av goda naturviner och fantastiska små bruschettas. Passar utmärkt som en aperitif före maten. En av få ställen som inte serverar aperol … bara vin!

Al Timon
Lokalt uteställe med bord ute längs kanalen i Cannaregio. Goda urval av viner och ljuvliga lokala rätter.

Al Paradiso Perduto
Stimmig lokal resturang i Cannaregio med livsjazz. Stället är populärt så det är bra att boka bord innan.

Anice Stellato
Michelinrestaurant på en bakgata i Cannaregio. Populärt och med få bord, så bra att förbaka innan.En lugn och romantisk upplevelse med musikanter som strosar förbi på gatan.
Osteria Anice Stellato

Rosa Salva
Gelateria i Castello som serverar ljuvligaste gelaton i Venedig. Mysig uteservering på ett myllrande torg.
Pasticceria Rosa Salva

Piazza San Marca
Det gigantiska torget som är stadens hjärta. Här trängs du med duvor och turister, men tar du dig hit tidigt en morgon så får du en lugn och vacker upplevelse innan staden vaknat till liv.

Rialto Market
Marknadsplats och ett myller av stånd med säsongens färska frukter, grönsaker och fisk. Ett måste för matälskare.

Alla Vedova
En lokal, populär michelinkrog. En riktig italiensk institution.

Caffè Florian
Öppnade 1720 i Venedig och är världens äldsta Café. Ligger på Markusplatsen och serverar förmodligen stans dyraste, men tjusigaste kaffe.
Café Florian

Acqua Alta Library
En av världens mest unika bokaffärer, men nutida och antika boksamlingar längst inne i en liten gränd i Venedig.

Konstbiennalen
Den internationella mötesplatsen för konstälskare som äger rum vartannat år i Venedig. Ett Louisiana gånger 100. Ett stort område där världens alla konst- och designintresserad samlas.

Burano
Fly hetsen bland turisterna och ta båten ut till den lugna, lilla ön Burano. En färgglad oas en halvtimme från Venedigs centrum.

  • Acqua Alta Library

  • Rosa Salva

  • Piazza San Marca

  • Konstbiennalen

  • Café Florian

  • Burano

  • Alla Vedova

  • Cannaregio

  • Vino Vero

  • Hotel Centauro

B&B Fikus

Puglia

När man kommer till en plats som är så vacker att man aldrig vill åka därifrån. Där man känner ett lugn och en kreativitet som man vill andas in i sina andetag och aldrig släppa ut. När man plötsligt befinner sig i samklang med naturen, långt bort från sin egen verklighet och undrar varför man över huvud tagen bor i en stor stad.
B&B Fikus är en sån plats mitt inne i det karga Puglia. Flera hundra år gamla olivträd som reser sig från en rödbrun mark omsluter dig och hela platsen andas vänlighet.
Luisa och Francesco berättar om sin dröm som tog form för nåt år sedan. Drömmen om ett hem på sin barndoms landsbygd som också skulle bli ett hem för andra människor. Om sin rädsla över att bosätta sig så ensligt, om längtan till naturen, om lusten till kreativitet och viljan att få världen att komma till dom istället för tvärtom.
Max 10 personer kan bo här samtidigt i tre olika små hus, alla utrustade med ett eget utekök. Ett av husen, ett UNESCO-skyddat klassiskt trullohus, har renoverats varsamt. De stora olivträden har ansats något för att ge plats åt en svalkande pool. En örtträdgård med små sittplatser utgör ena delen av trädgården och det är fritt fram att plocka tomater, basilika, sallad, zucchini eller lavendel till matlagningen i det kompakta, men väl genomtänkta uteköket.
Det finns inga restauranger i närheten, så Valerio som också jobbar här, hänvisar till en supermarket för att handla det vi behöver. Vi hittar musslor, räkor, kräftor, frukt, ost & vin och skyndar tillbaka för att slippa åka härifrån förrän vi måste det. Till ljudet av fransk musik, ett glas lokalt vin, doften av vitlöksfrästa musslor och i sällskap av några hundar och katter försöker vi stanna tiden en stund och känner en oändlig tacksamhet att slumpen förde oss just hit. Till denna oas och mötesplats där livet går långsamt och där man får omge sig av en miljö som är rakt igenom vacker.
Fikus Puglia

Masseria Potenti

Puglia

Längs en grusväg gömd i ett område med olivträd och vinrankor ligger en av de vackrare platser jag varit på; Masseria Potenti. Ett vitt, fyrkantigt fort runt en stor innergård som tidigare varit ett gömställe mot turkiska pirater på italiens södra spets. Man kan först inte riktigt ana vad som döljer sig där inne, men så fort man kliver innanför en grågrön träport ser man att detta är något utöver det vanliga. En estetisk dröm. En plats för kreativitet och omsorg om minsta lilla detalj. På gränsen till perfektion, vilket gör att man först inte vet om man kan känna sig hemma här.
Ändå kan jag inte låta bli att förundras över den så väl placerade, gröna glasurnan längs grusgången. De tunna tygerna som hänger lite här och var och som ger en orientalisk touch till platsen. Den grågröna färgen som jag älskar på alla dörrar och trädetaljer i det annars kritvita fortet. De orientaliska mattorna på uteplatsen som ger en varm och ombonad känsla, och lavendeln som växer vilt här men som egentligen verkar omsorgsfullt inplanterad på flera ställen.
En stor integritet råder kring gästerna från hela världen som tagit sig hit och man kastar sig inte in i ett samtal med vem som helst. Men framåt kvällen när middagen serveras luckras stämningen upp. Vi pratar med en italiensk familj om livet i sydamerika, om kärleken till Puglia och med några nyfunna svenska vänner om varför den här delen av italien fascinerar så. Kanske är det färgerna som påminner om de skandinaviska, svala tonerna. Kanske är det klimatet. Kanske den goda olivoljan eller de fantastiska vinerna. Kanske det orörda, karga landskapet eller helt enkelt en blandning av allt detta på samma gång.
Jag vet bara att jag trivs. Att jag får koppla av och omringas av något som är extremt vackert. Att jag försöker låta bilderna, färgerna och dofterna få fastna i själen så att jag kan ta fram dom längre fram i höst när mörkret blir som mest påträngande.
http://www.masseriapotenti.it

Stock-
holm!

Mat, inspiration och plantmarknad på Rosendal

Åkte på ett hastigt påkommet jobbmöte till Stockholm och passade på att kombinera det med två dagar fulla av inspiration. Att jobba kreativt kräver att också få fylla på med inspiration då och då och det är få saker som ger mig så mycket som att komma till nya platser, insupa nya miljöer, äta god och kreativ mat och umgås med fina människor. Denna helgen blev en blandning av just detta.
Här är mina bästa stockholmstips som jag fick uppleva just denna helgen:

Stockholms stadsteater
Det var inte jag. Igen. Ett samarbete på stadsteaterns lilla scen med Jesper Waldersten, Kenneth Kvarnström och tre dansare där bild, rörelse och musik vävs samman till en imponerande föreställning.

Konstfack
Nyutexaminerade kandidat- och masterstudenter; konstnärer, designers, konsthantverkare, bildpedagoger och forskare visar upp sina examensverk på Konstfack. På bilden nedan en imponerande installation där keramik och ljud vävs samman till en nästan meditativ installation.

Farang
Sydostasiatiskt restaurang i konceptform med smårätter från Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien på samma gång i gamla industrilokaler på Tulegatan.
http://farang.se

Shibumi
Sayan Isaksssons matbar med inspiration från den japanska pubkulturen ”Isakaya”.
http://www.esperantogroup.se

Nook
Foodie-Hak på söder med koreanska och franska inslag.Prisvärd 3-rätters meny på 380 eller 430 kr med innovativt finsmaker.
http://nookrestaurang.se

Miss Clara
Kanske Stockholms bästa brunch med à la carte-meny. Live-musik på lördagar och varför inte starta en helgdag med Bloody Mary.
http://www.missclarahotel.com/restaurang/brunch

Hornstulls marknad
Utomhusmarknad nedanför Bio Rio som sträcker sig längs vattnet vid Hornstulls Strand på Söder. Vintage-kläder, konst, prylar och foodtrucks för den som är hungrig. Marknaden har öppet varje lördag och söndag 11.00-17.00, april till oktober.
http://www.visitstockholm.com/sv/se–gora/shopping/hornstulls-marknad/

Rosendals Trädgårdar
Ljuvlig trädgård på Djurgården med plantskola, självplock av tulpaner, växthus med café, surdegsbageri och trädgårdsbar med stenugnsbakad pizza och ogräsdrinkar. Konserter, marknader och event under hela året.
http://www.rosendalstradgard.se

  • Det var inte jag. Igen. Stockholms Stadsteater

  • Examensutställning på Konstfack

  • Farang

  • Farang

  • Shibumi

  • Shibumi

  • Nook

  • Miss Clara

  • Miss Clara

  • Hornstulls marknad

  • Hornstulls marknad

  • Rosendals Trädgård

  • Rosendals Trädgård

Paleo-
frukost

Ägg florentine, avocadoyoghurt, granola och bananpannkaka

De sista veckorna har jag snöat in på paleokost, som är ett annat ord för hur vi åt när vi jagade och samlade, alltså tiden innan jordbruket kom. Det är nåt tilltalande i att få äta det ursprungliga som naturen har skapat. Betoningen ligger på ursprung och kvalitet. Råvarorna är så rena och oprocessade som möjligt, med så få tillsatser som möjligt.
Råvarorna är ofta ekologiska och paleokosten är helt fri från raffinerat socker, spannmål och mjölkprodukter.

Med detta i tanken blev det en rolig utmaning att göra en frukost helt i äkta paleoanda. Utan mjölk och bröd. Utan onödigt socker och med alternativ till något av det godaste jag vet: yoghurt och musli.

Och det gick hur bra som helst! Med lite tid och tålamod, fantasi och bra inspiration blev detta den godaste frukost vi ätit på länge. Här är recepten till min paleofrukost!

Grön Smoothie
Spenat
En bit ingefära
En halv avocado
Några bitar frusen mango
En kiwi
Granatäpple
Kokosvatten
En tesked hampaprotein
Några myntablad
En halv pressad lime

Mixa alla ingredienser och smaka av med lite pressad lime.

Bananpannkaka
2 ägg
1 banan
1 tesked vaniljpulver

Mosa banan och ägg och vispa ihop till en slät smet.
Stek i plättjärn och servera med färska bär, hackade valnötter och lite agavesirap.

Äggröra
3 ägg
1 dl kokosgrädde
lite salt

Rör ihop smeten och smält smöret i en stekpanna. Häll i smeten och rör hela tiden tills äggröran blivit krämig.
Toppa med lite hackad persilja och flingsalt.

Ägg florentine

Toast
2 ägg
4 msk mandelmjöl
2 msk fiberhusk

Blanda alla ingredienser och rör ordentligt till en slät smet. Häll upp smeten i en platt, avlång form.
Ställ i micron i 1,45 min och låt svalna något.
Dela toasten i 2 avlånga delar och stek i smör så att de får en frasig yta.

Hollandaisesås
Kryddreduktion
2 dl vitvinsvinäger
1 lagerblad
10 hela korianderfrön
5 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn
1 liten schalottenlök

Hollandaisesås
50 g smör
3 äggulor
2 msk äppelcidervinäger
saften av 1/2 citron
salt och peppar

Börja med kryddreduktionen. Häll vinägern i en kastrull och lägg i kryddorna. Koka upp och reducera till 2 msk återstår. Ca 5-10 min.
Skira smöret. Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron över ett varmt vattenbad. Rör hela tiden tills äggen tjocknat. Rör ner det skirade smöret lite i taget under omrörning. Vispa till såsen tjocknat. Vispa ner kryddreduktionen och citronsaft. Smaka av med salt och peppar och ev mer citron.

Pocherat ägg

2 ägg
1 l vatten
2 msk ättika

Koka upp vatten med 2 msk ättika. Häll försiktigt i 2 ägg och låt sjuda i 3 min. Plocka upp med en hålslev och stjälp upp på toasten.

Toppa med en bit stekt lax, hollandaisesås och lite hackad persilja.

Avocadoyoghurt med granola

Avocadoyoghurt
1 avocado
1 banan
1 dl kokosolja

Mixa alla ingredienser till en slät smet.

Granola
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl grovhackad mandel
2 dl grovhackade paranötter
2 dl grovhackade hasselnötter
1 dl riven kokos
1 dl gojibär
1 dl gula russin
0,5 dl sesamfrön
1 tsk äkta vaniljpulver
1 klick solrosolja
ev kanel och nystöts kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda frön och nötter i en stor bunke.
Strö över vaniljpulver och ev kanel och kardemumma.
Klicka i kokosolja och krama ihop allt.
Häll müslin i en djup ugnsplåt och rosta i 15-20 minuter tills nötterna blivit lite gyllenbruna. Rör lite i müslin efter halva tiden.
Blanda i gojibär och russin när muslin svalnat.
Servera tillsammans med avocadoyoghurten och toppa med lite extra riven kokos.

Njut av frukosten tillsammans med pressade apelsiner, nybryggt kaffe eller te och dom du tycker om!