B&B Fikus

När man kommer till en plats som är så vacker att man aldrig vill åka därifrån. Där man känner ett lugn och en kreativitet som man vill andas in i sina andetag och aldrig släppa ut. När man plötsligt befinner sig i samklang med naturen, långt bort från sin egen verklighet och undrar varför man över huvud tagen bor i en stor stad.
B&B Fikus är en sån plats mitt inne i det karga Puglia. Flera hundra år gamla olivträd som reser sig från en rödbrun mark omsluter dig och hela platsen andas vänlighet.
Luisa och Francesco berättar om sin dröm som tog form för nåt år sedan. Drömmen om ett hem på sin barndoms landsbygd som också skulle bli ett hem för andra människor. Om sin rädsla över att bosätta sig så ensligt, om längtan till naturen, om lusten till kreativitet och viljan att få världen att komma till dom istället för tvärtom.
Max 10 personer kan bo här samtidigt i tre olika små hus, alla utrustade med ett eget utekök. Ett av husen, ett UNESCO-skyddat klassiskt trullohus, har renoverats varsamt. De stora olivträden har ansats något för att ge plats åt en svalkande pool. En örtträdgård med små sittplatser utgör ena delen av trädgården och det är fritt fram att plocka tomater, basilika, sallad, zucchini eller lavendel till matlagningen i det kompakta, men väl genomtänkta uteköket.
Det finns inga restauranger i närheten, så Valerio som också jobbar här, hänvisar till en supermarket för att handla det vi behöver. Vi hittar musslor, räkor, kräftor, frukt, ost & vin och skyndar tillbaka för att slippa åka härifrån förrän vi måste det. Till ljudet av fransk musik, ett glas lokalt vin, doften av vitlöksfrästa musslor och i sällskap av några hundar och katter försöker vi stanna tiden en stund och känner en oändlig tacksamhet att slumpen förde oss just hit. Till denna oas och mötesplats där livet går långsamt och där man får omge sig av en miljö som är rakt igenom vacker.
Fikus Puglia