Venedig

3 dagar i Venedig känns som en hel vecka av intryck. Färgerna, de små gränderna, de slitna fasaderna, ljuset, stämningen och maten … allt berör i denna mytomspunna stad på en egen, liten ö. Bilen lämnas utanför och en lång bro tar oss in till ett myller av människor, butiker och gondoler. Jag förstår att 60 000 turister om dagen lockas hit. Men det är också väldigt skönt när dagsturisterna har gett sig av och man i lugn och ro kan leta sig fram som genom en labyrint med vinbarer, gelaterior och osterior. Här kommer mina bästa tips på platser som är värda ett besök i denna unika, vackra stad:

Cannaregio
En lugn stadsdel i nordöstra Venedig som ligger lite utanför de traditionella turiststråken. De små kanalerna kantas av vinbarer, restauranger och vackra kvarter som man i lugn och ro kan strosa runt i utan att trängas alltför mycket med alla andra.

Vino Vero
En mysig liten vinbar som har ett bra urval av goda naturviner och fantastiska små bruschettas. Passar utmärkt som en aperitif före maten. En av få ställen som inte serverar aperol … bara vin!

Al Timon
Lokalt uteställe med bord ute längs kanalen i Cannaregio. Goda urval av viner och ljuvliga lokala rätter.

Al Paradiso Perduto
Stimmig lokal resturang i Cannaregio med livsjazz. Stället är populärt så det är bra att boka bord innan.

Anice Stellato
Michelinrestaurant på en bakgata i Cannaregio. Populärt och med få bord, så bra att förbaka innan.En lugn och romantisk upplevelse med musikanter som strosar förbi på gatan.
Osteria Anice Stellato

Rosa Salva
Gelateria i Castello som serverar ljuvligaste gelaton i Venedig. Mysig uteservering på ett myllrande torg.
Pasticceria Rosa Salva

Piazza San Marca
Det gigantiska torget som är stadens hjärta. Här trängs du med duvor och turister, men tar du dig hit tidigt en morgon så får du en lugn och vacker upplevelse innan staden vaknat till liv.

Rialto Market
Marknadsplats och ett myller av stånd med säsongens färska frukter, grönsaker och fisk. Ett måste för matälskare.

Alla Vedova
En lokal, populär michelinkrog. En riktig italiensk institution.

Caffè Florian
Öppnade 1720 i Venedig och är världens äldsta Café. Ligger på Markusplatsen och serverar förmodligen stans dyraste, men tjusigaste kaffe.
Café Florian

Acqua Alta Library
En av världens mest unika bokaffärer, men nutida och antika boksamlingar längst inne i en liten gränd i Venedig.

Konstbiennalen
Den internationella mötesplatsen för konstälskare som äger rum vartannat år i Venedig. Ett Louisiana gånger 100. Ett stort område där världens alla konst- och designintresserad samlas.

Burano
Fly hetsen bland turisterna och ta båten ut till den lugna, lilla ön Burano. En färgglad oas en halvtimme från Venedigs centrum.